Close

Αγνοεί η Google τον κατακερματισμό του Android?

Μήπως η Google δεν ενδιαφέρεται για τον κατακερματισμό του Android;

Δεν είναι της στιγμής – αλλά θα έπρεπε.

Η Apple πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα την ετήσια Συνδιάσκεψη για τους Παγκόσμιους Προγραμματιστές (WWDC) και όπως πάντα πήρε την ευκαιρία και κοινοποίησε το πρόβλημα κατακερματισμού του Android της Google. Η Apple υποστηρίζει ότι το 81% των υποστηριζόμενων συσκευών έχουν ενημερωθεί με το πιο πρόσφατο λογισμικό της εταιρείας, το iOS 11. Το Android, από την άλλη πλευρά, έχει χαμηλή ταχύτητα εγκατάστασης 5,7% για το τελευταίο λειτουργικό σύστημα 8,0 και 8,1 “Oreo”.

Αυτοί οι αριθμοί μιλούν για τα διαφορετικά επίπεδα ελέγχου που έχουν η Apple και η Google πάνω στο λογισμικό τους. Ενώ η Apple μπορεί να ελέγξει κάθε πτυχή του λογισμικού της, το Android είναι ανοικτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα ενσωματωμένο στο πλαίσιο του Android. Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες όπως η Samsung, η HTC, η Sony, ακόμα και η Amazon έχουν όλες τις δικές τους εκδόσεις του Android και αργούν να ενημερώσουν στο πιο πρόσφατο λογισμικό. Επί του παρόντος, μόνο τηλέφωνα της Google, όπως το Pixel 2 και το Pixel 2 XL, αποκτούν άμεσες ενημερώσεις Android.

Κατανομή Android εκδόσεων από τις 7 Μαΐου 2018.

Αλλά αυτός ο κατακερματισμός (fragmentation) σημαίνει κάτι; Σύμφωνα με την Statista, το Android κατέχει σήμερα το 85,9% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς smartphone, ενώ η Apple διέθεσε 14,1% το Q1 του 2018.  Μερικοί ισχυρίστηκαν ότι η Google δεν ενδιαφέρεται για τον κατακερματισμό, επειδή η αποστολή της στο Android είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες στο διαδίκτυο.  Αλλά τι συμβαίνει όταν όλοι είναι συνδεδεμένη ταυτόχρονα; Ενώ ο κατακερματισμός του Android δεν έχει επηρεάσει την υιοθέτηση Android μέχρι στιγμής, υποστηρίζω ότι ο κατακερματισμός θα αποτελέσει τεράστια απειλή για τη διατήρηση Android, αν η Google δεν μπορεί να προσφέρει συνεπή εμπειρία χρήστη σε όλες τις συσκευές. Και να γιατί.

Ο κατακερματισμός αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή

Δεδομένου ότι οι ενημερώσεις Android βρίσκονται στο έλεος των OEMs και των φορέων τηλεφώνου, οι καταναλωτές θα έχουν πολύ διαφορετικές εμπειρίες από συσκευή σε συσκευή.  Εάν είστε ενθουσιασμένοι να χρησιμοποιήσετε το Google Daydream για κινητό VR, πιθανότατα δεν έχετε τύχη, καθώς υποστηρίζονται μόνο μια χούφτα τηλέφωνα Android.  Και αν είστε ενθουσιασμένοι με τη χρήση της λειτουργίας picture-in-picture mode στο τηλέφωνό σας Android, δυστυχώς  απαιτεί Oreo λογισμικό android, όπου αντιστοιχεί σε 6% των συσκευών android, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Για τους καταναλωτές, ο όρος “Android” έχει χάσει το νόημά του, και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Google προσπαθεί να σκοτώσει το εμπορικό σήμα. Το Android μπορεί να σημαίνει μια ποικιλία από πράγματα, επειδή τόσες πολλές παραλλαγές και εκδόσεις τρέχουν σε διαφορετικές συσκευές. Τα tablet του Kindle Amazon λειτουργούν τεχνικά στο Android, αλλά δεν περιλαμβάνουν το Google Play Store.

Ενώ η Google και οι οπαδοί της μπορούν να μιλήσουν για όλες τις λειτουργίες που ήταν στο Android πρώτα, πόσοι άνθρωποι είχαν στην πραγματικότητα πρόσβαση σε αυτές τις λειτουργίες; Για παράδειγμα, η Google ανακοίνωσε χαρακτηριστικά “ψηφιακής ευημερίας” της επικείμενης ενημερωμένης έκδοσης Android P, αλλά η ιστορικά αργή ανάπτυξη αναβαθμίσεων Android σημαίνει ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν θα βλέπουν αυτές τις λειτουργίες για μήνες. “Ενώ το Android P μπορεί να δώσει στην Google ένα προβάδισμα σε χαρτί πάνω από την Apple για μια χρονική περίοδο, αν η Apple κάνει μια αντίστοιχη ενημέρωση για την “ψηφιακή ευημερίας” στο iOS 12, το αποτέλεσμα και η προσφορά της ενημερωμένης έκδοσης της Apple θα επηρεάσουν αρνητικά τον αντίκτυπο της ενημέρωσης της Google” γράφει ο Vlad Savov στο The Verge.  Περαιτέρω η Apple ανακοίνωσε τα δικά της “ψηφιακά χαρακτηριστικά ευημερίας” αυτή την εβδομάδα στο WWDC, το οποίο πολλοί περισσότεροι χρήστες iPhone θα έχουν πρόσβαση όταν το iOS 12 έρθει αυτό το φθινόπωρο.  Επιπλέον, η Apple φέρνει το iOS 12 σε τηλέφωνα και tablet που κυκλοφόρησαν το 2013, καθιστώντας την πιο ευρέως διαθέσιμη ενημέρωση iOS ποτέ.

Στο εξωτερικό, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη. Το Android όχι μόνο είναι κατακερματισμένο, αλλά τα καταστήματα εφαρμογών Android είναι επίσης το ίδιο. Επειδή το Google Play δεν επιτρέπεται στην Κίνα, οι κατασκευαστές τηλεφώνων έχουν δημιουργήσει τα δικά τους καταστήματα εφαρμογών. Κάνοντας ένα βήμα πίσω, μπορεί να είναι πιο ακριβές να πούμε ότι η πανταχού παρούσα WeChat είναι το κυρίαρχο κινητό λειτουργικό σύστημα στην Κίνα και όχι το Android.

Ο κατακερματισμός του Android είναι ένα τεράστιο ζήτημα και για τους προγραμματιστές. Η μεγαλύτερη πρόκληση αναπτύσσεται για μια τόσο μεγάλη ποικιλία συσκευών σε διαφορετικές εκδόσεις υλικού και λογισμικού. Πριν από λίγες εβδομάδες, το Twitter ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τα δικά του emojis, επειδή πολλοί χρήστες δεν μπορούν να τα δουν στις διάφορες εκδόσεις Android λόγω κατακερματισμού.

Επιπλέον, οι χρήστες Android οδηγούν πολύ λιγότερο κέρδος για τους προγραμματιστές. Σύμφωνα με την App Annie, οι συσκευές iOS αποτελούν μόνο το 30% των λήψεων εφαρμογών παγκοσμίως, αλλά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 66% των καταναλωτικών δαπανών παγκοσμίως, αν και οι αριθμοί αυτοί δεν λαμβάνουν υπόψη τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών εφαρμογών Android στην Κίνα.

Αν οι προγραμματιστές δεν τους αρέσει να δημιουργούν εφαρμογές για το Android και οι καταναλωτές να ανησυχούν να μην έχουν πρόσβαση στα τελευταία χαρακτηριστικά του Android, η Google θα αντιμετωπίσει μια τεράστια πρόκληση να κρατήσει τους χρήστες της στην πλατφόρμα. Η Apple σφυρηλατεί την Google στο ιδιωτικό απόρρητο των δεδομένων και στις ταχείες ενημερώσεις και κυριεύει την κορυφαία αγορά smartphone – και αν η Google δεν αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό σύντομα, θα μπορούσε να ξεχάσει την κυριαρχία της κινητής τηλεφωνίας.

Τι κάνει η Google για την καταπολέμηση του κατακερματισμού

Με αργά βήματα, έχουμε δει την Google να αντιδρά στον κατακερματισμό του Android. Η εταιρεία έχει ξεπεράσει τα βασικά χαρακτηριστικά του Android, μετατρέποντάς τα σε εφαρμογές που μπορούν εύκολα να ενημερωθούν.  Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένετε την πιο πρόσφατη ενημέρωση Android για να λάβετε τη βελτιωμένη εφαρμογή Τηλεφώνου ή Επαφές ή Μηνύματα, κτλπ.

Η Google ανακοίνωσε επίσης το Project Treble, το οποίο βασικά διαχωρίζει το βασικό λειτουργικό σύστημα Android από τον κώδικα του προμηθευτή. Αυτό θα επιτρέψει θεωρητικά για ταχύτερες ενημερώσεις Android, αν και έχουμε ακόμα να δούμε ποια τηλέφωνα χρησιμοποιούν το Project Treble.  Το πραγματικό τεστ θα έρθει με την κυκλοφορία του Android P.  Παρόλα αυτά, δεν απαιτείται υποστήριξη του Project Treble, γι ‘αυτό και τα τηλέφωνα όπως το OnePlus 5T έχουν την τελευταία έκδοση του Android (8.1) χωρίς υποστήριξη για το Project Treble.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Google θεωρεί ότι ο κατακερματισμός του Android αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι ένα μυστήριο ως προς το πόσο πρόθυμη είναι να το λύσει.  Το λειτουργικό του σύστημα διαχειρίζεται ένα τεράστιο παγκόσμιο μερίδιο αγοράς, δίνοντας έτσι στην εταιρεία ελάχιστα κίνητρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα προς το παρόν. Αν όμως η Google δεν ενεργήσει σύντομα, πολλοί χρήστες Android μπορούν να μεταβούν στο iOS και να μείνουν εκεί.